Kuchnia francuska – 13 najbardziej popularnych dań
Stereotypowy Francuz sięga tylko po żabie udka, ślimaki i mule. Rzeczywiście skorupiaki i owoce morza są bardzo istotnym elementem kuchni francuskiej, ale nie jedynym. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że nie jest to kuchnia jednolita. Jest ona delikatna, lekka i fantazyjna zarazem. Z czego słynie kuchnia francuska? Poniżej prezentujemy 13 najbardziej popularnych dań we Francji, których należy skosztować podczas wycieczki do Paryża:
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa (soupe à l’oignon) to najbardziej tradycyjna francuska zupa, dostępna w niemalże każdej restauracji we Francji. Gotowana jest na bulionie wołowym bądź wieprzowym i białym winie, a charakterystyczną słodycz zawdzięcza skarmelizowanej cebuli. Zupę cebulową zapieka się z pszennymi grzankami posypanymi startym serem Gruyere. A jak smakuje francuska zupa cebulowa? Jest gęsta i sycąca, lekko słodka i przede wszystkim zaskakująco smaczna!
Makaroniki
Kuchnia francuska to również smaczne desery. Makaroniki podbiły podniebienia całego świata. Są to niewielkich rozmiarów dwuwarstwowe ciasteczka przypominające bezę, wypiekane z ubitych białek, cukru i mielonych migdałów, przełożone kremem. Choć obecnie najbardziej popularne we Francji, tak naprawdę zostały przywiezione z Włoch przez Katarzynę Medycejską. Dzisiejsze makaroniki są niezwykle kolorowe, chrupiące, i delikatne, a przede wszystkim – niebiańsko słodkie.
Creme brulee
Creme brulee zaliczany jest do najbardziej popularnych francuskich deserów. Jest dość prosty w przygotowaniu, lecz wykwintny w smaku. Podstawą cremu brulee stanowi śmietanka, żółtka i cukier. Charakteru dodają mu różnorodne dodatki – najczęściej jest to laska wanilii, choć niekiedy także czekolada lub owoce. Podawany w kokilkach smakuje najwyborniej, gdy krem ze śmietanki i jajek jest mocno schłodzony, a skarmelizowany na wierzchu cukier jeszcze ciepły. To idealna propozycja nie tylko dla łakomczuchów!
Ratatuj (ratatouille)
Ratatouille to klasyczna potrawa francuska wywodząca się z Nicei. Podstawą są tutaj są najpierw podsmażane, a potem duszone sezonowe warzywa: papryka, cukinia, bakłażan, pomidory i cebula. Całość doprawiana jest aromatycznymi ziołami prowansalskimi, a czasem również i winem. Ratatuj może być serwowane zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsnych potraw lub farsz naleśników. Czasami występuje też w roli zimnej przystawki. Aromatyczny smak długo duszonych i doskonale przyprawionych warzyw powoduje, że ratatouille zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za daniami wegetariańskimi.
Ślimaki (escargots)
Polacy podchodzą do ślimaków z niechęcią, natomiast we Francji traktowane są one jako luksusowa przystawka. Co ciekawe, we Francji popularne są importowane z Polski ślimaki winniczki. Typowe ślimaki po burgundzku serwowane są saute, z masłem czosnkowym i drobno posiekaną pietruszką. Pojawiają się one na francuskich stołach także w formie farszu, smażone lub grillowane. Ślimaki spożywa się za pomocą przeznaczonych do tego celów szczypiec (służą do trzymania skorupy) i specjalnego szpikulca, dzięki któremu możemy wydobyć mięso ze skorupy. Jak się przekonać do spróbowania tego rarytasu? Nie ma się czego obawiać, gdyż tak naprawdę same ślimaki są lekko twarde, zupełnie bez smaku. Aromatu dodają im dopiero odpowiednie przyprawy i zioła, w szczególności czosnek. Pomimo że faktycznie ślimaki nie wyglądają bardzo apetycznie, wśród turystów przeważa opinia, że są smaczne.
Żabie udka
Mimo że Francuzi często określani są mianem „żabojadów”, żabie udka nie królują często na stole typowych Francuzów. Przysmak ten jest drogi i zazwyczaj gości w menu luksusowych restauracji. Tradycyjne żabie udka podaje się, podobnie jak ślimaki, z czosnkiem, masłem i pietruszką. Udka łączy się również z białym lub czerwonym winem, pomidorami, czasem zapieka w ziołowej panierce bądź w parmezanie. Żabie udka to niezwykle delikatne mięso, które w smaku przypomina kurczaka. Warto nadmienić, że żabie udka zwyczajowo jada się rękoma.
Quiche lorraine
Quiche lorraine – placek lotaryński – to słynna na całym świecie francuska tarta ze słonego ciasta kruchego z wytrawnym nadzieniem, które stanowi połączenie śmietany, boczku i cebuli. Quiche lorraine podaje się jako zimną przystawkę, jednak najlepiej smakuje na ciepło jako danie główne.
Naleśniki (crepes)
Słynny crepe to nic innego jak rodzaj bardzo cienkiego naleśnika, podawanego na słodko z różnorodnym nadzieniem: z konfiturą, owocami, nutellą, bitą śmietaną. Słowo „crepe” po francusku oznacza zrolowany i, jak nietrudno się domyślić, francuskie naleśniki są serwowane właśnie w ten sposób. Są one do tego stopnia uwielbiane, że obchodzą nawet swoje święto. 40 dni po Bożym Narodzeniu we Francji podczas Chandeleur przygotowuje się i spożywa tradycyjne naleśniki. Czy francuskie naleśniki różnią się od polskich? Typowe crepes są niezwykle cienkie i posiadają kruche brzegi w kształcie koronki. Smak jest bardzo zbliżony, choć niektórzy twierdzą, że francuska wersja jest nieco smaczniejsza.
Eklerki
Eklerków raczej nie trzeba nikomu przedstawiać. Te podłużne ciastka, wykonane z parzonego ciasta i wypełnione smacznym kremem, pochodzą właśnie z Francji. Ich nazwa wywodzi się od słowa „eclair” – błyskawica. Nic dziwnego – są one tak smakowite, że błyskawicznie znikają ze stołów. Eklery występuje w wielu odsłonach smakowych, wypełnione bitą śmietaną, kremem bezowym, budyniowym śmietanowym. Pokryte smakowicie czekoladą powodują, że nie oprze im się żaden łasuch.
Croque monsieur
Croque monsieur – w tłumaczeniu chrupiący pan – to rodzaj francuskiej kanapki podawanej zwyczajowo na śniadanie lub lunch. Jej składniki są proste: chleb tostowy, ser, szynka i sos beszamelowy. Croque monsieur jest smażony na patelni lub zapiekany w piekarniku. To bardzo sycące i smaczne danie, które zrobiło karierę w restauracjach na całym świecie.
Małże (mule)
Małże to kolejne popularne danie kuchni francuskiej. We Francji mule hodowane są głównie na wybrzeżach Bretanii jak i na terenie francuskiego Kraju Basków. Tradycyjne mules a la mariniere gotuje się w białym winie z drobno posiekaną cebulką i pieprzem nazywane. Nie jest to oczywiście jedyny sposób przyrządzania małż, podaje je się również w sosie prowansalskim, z curry, z calvadosem, z serami lub w sosie pomidorowym. Kupione, surowe małże powinny mieć zamkniętą skorupkę. Z kolei po obróbce termicznej powinny się otworzyć.
Sery francuskie
Francja słynie z doskonałej jakości sera. Oficjalnie wyróżnia się ponad 400 różnych gatunków sera. Każdy region ma przy tym swoje specjały. Najsłynniejsze francuskie sery to camembert, brie i roquefort (ser z niebieską pleśnią z mleka owczego). Podawane są na półmiskach z dodatkiem orzechów, fig, winogron, bagietek i wina. Ser podaje się na końcu posiłku, gdyż zawiera on sprzężony kwas linolowy przyspieszający przemianę materii.
Foie gras
We Francji sporą wagę przykłada się też do przystawek. Foie gras to znany na całym świecie pasztet z gęsich i kaczych wątróbek, w postaci musu lub pasztetu, który serwuje się na ciepło na kanapkach lub w plastrach. Przez smakoszy foie gras traktowany jest jako rarytas, jednak potrawa ta budzi wiele kontrowersji wśród obrońców zwierząt ze względu na okrutne traktowanie zwierząt, z których jest produkowany.
Uwielbiam kuchnię francuską. Nic innego jej nie dorównuje.
Uwielbiam kuchnię francuską. Całkiem niedawno wróciłam z Paryża i znowu się w niej rozsmakowałam.
Zupa cebulowa… poezja.
Makaroniki rozpływają się w ustach.
Creme brulee – nie potrafię opisać… proste, ale apetyczne 🙂
To moja trójka faworytów… zastanawiałem się kiedyś nad porównaniem kuchni belgijskiej i francuskiej, bo mają sporo podobieństw, tylko trzeba zagłębić się w szczegóły.
Kiedyś moja rodzinka zaserwowała mi żabie udka sugerując, że to kurczak i muszę przyznać, że były bardzo smaczne;) mam również słabość do: quiche, naleśników i oczywiście creme brulee
Z tego co wiem, wielu Francuzów nie jadło zabich udek, nie każdy lubi ślimaki. Owoce morza owszem, zwłaszcza na północy, są przepyszne… na północy wlasnie jadłam welsh – pyszne, sycące danie – tost z musztardą i szynką zapieczony w sosie serowym z cheddarem i piwem, z sadzonym jajkiem na wierzchu, podawany z frytkami.
A! Croque monsieur jest z sadzonym jajkiem, na zdjeciu jest croque madamme:)